VILDILDER

Ilder (Mustela putorius) er et rovdyr, tilhørende mårfamilien. Ilderen lever i det meste af Europa (fx Danmark, Norge, Sverige og Finland). Ildere kan variere meget i størrelse, men i gennemsnit måler de fra snude til halerod ca. 40 cm og kan have en vægt på 0,5 - 3 kg. Ildere bliver kønsmodne når de  fylder ca. 1 år og går i gennemsnit drægtige i 41 dage. Et kuld kan variere fra 3 - 10 hvalpe. Den vilde ilder er oftest sky af natur og er et sjældent syn i naturen. I naturen spiser de mus, småfugle, hare, høns, fasaner og ænder.
DEN DOMESTICEREDE ILDER
 
Tamilder (Mustela putorius furo) også kandel fritte, menes at være en domesticeret vildilder. de er meget nysgerrige og sociale dyr. Modsat vildeilder som oftest er en enspænder uden for parringsseasonen, foretrækker tamilderen af være to eller flere ildere sammen. Tamilderen findes i mange forskellige størrelser ligesom vildilderenn. De kommer i en lang række forskellige fremavlede farvevarianter fx albino, silver, sable (vildfarvet), pastel, chokolade m.m. og kan desuden have forskellige pelslængder, korthåret, semiangora og angora. Tamilderens levetid varierer meget. I gennemsnit lever de ca. 5 år. 
HISTORISK BRUG
 
Strabo skriver mellem 63 f.Kr. og 24 e.Kr. om en kanin plage på De Baleariske Øer (Balearerne) i Middelhavet som forårsagede en hungersnød. Strabo beskriver et ilderlignende dyr, der blev opdrættet med henblik på at jage. Ved at sende det ilderlignende dyr ned i kaninhullerne, kunne mænd med hunde stå klar til at fange og aflive kaninerne, når de flygtede ud af deres bo. Denne praksis har en slående lighed med den praksis kaldet Ferreting som har fundet sted i Europa i århundreder.
 
Ferreting - Definition: Regulerings metode af kaninpopulation ved brug af en domesticeret vildilder, normalt albino, der i Europa bruges til at drive kaniner fra derres bo.
 
Det formodes at ilderen kom til USA i 1700'tallet via skibe, hvor de blev brugt som rottefangere. Nogle kolonister medbragte dem som jagtledsagere. Ved begyndelsen af 1900'tallet blev ilderen importeret af tusindvis, der kunne bruge dem til skadedyrsbekæmpelse. De blev brugt til at regulere eller fuldkommen udryde kaniner, vaskebjørne, rotter, mus m.m. i lader, lager, pakhuse og kornmagasiner. Disse byttedyr vil normalt flygte ved tilstedeværelsen af duften af en ilder. Jagt med ildere blev gjort ulovligt i de fleste stater i løbet af 1900-tallet. Omkring 1950'erne blev det mere og mere normalt at holde ildere som kæledyr i de fleste amerikanske hjem. Dette er fortsat ilderens primære rolle både i USA og Europa. I Tyskland bruges ildere stadig til at fange eller fordrive kaniner fra fx. flyvepladser. 
 
Tidligere har man også anvendt ildere som transportør pga. dens anatomi og villighed til at løbe gennem mørke tunneller og rør. Dette gjorde dem ideelle til at transportere kabler gennem lange tunneller og rør. Olieindustrien, telefonselskaber og flyselskaber har brugt ildere til dette formål. ilderen fik en sele på hvor til man fastgjorde en lang tynd nylonline. Nylonlinen blev forbundet til kablet der blev trukket af ilderen gennem rør eller lign. I dag er ilderens funktion som transportør blevet erstatet af mekaniske anordninger.
Dansk Tamilder Klub (DTK) | CVR: 36179287 | - Danmark | dtk-dk@hotmail.com